Thu. Feb 2nd, 2023
bilik yang kemas
 1. ๐˜ฝ๐™ช๐™–๐™ฉ ” ๐™๐™ค-๐™™๐™ค ๐™‡๐™ž๐™จ๐™ฉ”.

.
Ini adalah “Asas” kepada 9 tip yang berikut. Mulaยฒ kita senaraikan apa yang kita mahu lakukan hari ini & minggu ini untuk di selesaikan.

Dengan cara ini kita boleh nampak “deadlines” yang perlu dikejar & tidak terkejut atau terlupa. tidak lah kiter Ter Alah Mak๐Ÿคญ pula.
.

 1. ๐™๐™ฉ๐™–๐™ข๐™–๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™”๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™‹๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™ž๐™ฃ๐™œ.

.
Selesaikan perkara yang paling penting dalam senarai dan utamakan yang utama.

Perkara ini bukan sahaja kita menjimatkan waktu, tenaga dan sumber tapi kita dapat fokus pada menyelesaikan perkara tadi.
.

 1. ๐™Ž๐™š๐™ข๐™–๐™  & ๐™†๐™š๐™ข๐™–๐™จ ๐™ ๐™ž๐™ฃ๐™ž ๐˜ฝ๐™–๐™Ÿ๐™š๐™ฉ ๐™ˆ๐™ž๐™ฃ๐™œ๐™œ๐™ช๐™–๐™ฃ.

.
Hari minggu sesuai untuk kita memantau pengunaan wang pada minggu minggu yang lepas dan melaksanakan bajet kewangan untuk minggu seterusnya.
.
Dengan mengetahui berapa wang yang ada di tangan, sasaran simpanan dan keperluan pembelanjaan. kita dapat mengelakkan terlebih pakai atau guna wang kita.
.
Kita tidak tertekan kerana kurang wang atau tertanya tanya mana hilangnya wang kita. gunakan Money Tracker App, bagi memudahkan memantau perbelanjaan.
.

 1. ๐™†๐™š๐™ข๐™–๐™จ ๐™ ๐™ž๐™ฃ๐™ž ๐™€๐™ข๐™–๐™ž๐™ก ๐™™๐™–๐™ฃ ๐™ฌ๐™๐™–๐™ฉ๐˜ผ๐™ฅ๐™ฅ

.
Bagi mereka yang bekerja menggunakan email, whatApp dan lain lain masenger, eloklah menggunakan mengkhaskan 1 jam dihari minggu untuk membuat kemas kini akaun anda, buang sahaja email email yang tidak perlu,tidak penting atau tidak berkenan.
.
Selain memngurangkan beban data dan ruang ia juga mengurangkan kadar terlepas pandang atau distraction minggu kita. Fokus kepada perkara baik danyang menyumbang kepada kejayaan kita.
.

 1. ๐™†๐™š๐™ข๐™–๐™จ ๐™—๐™ž๐™ก๐™ž๐™  & ๐™ˆ๐™š๐™ฃ๐™™๐™ค๐™—๐™ž

.
Mengemas bilik bukan sahaja memberikan kelapangan kepada kita, ia juga aspek kesihatan dan separuh daripada iman. bila bilik kita teratur dan bersih, mudah kita menghadapi minggu mendatang tanpa stress barang bersepah.
.
Baju juga teratur dan kita sudah boleh rancang pemakaian kita di minggu seterusnya. tidaklah tercari cari tiba tiba baju belum basuh dan kita memerlukannya.
.

 1. ๐™Ž๐™๐™ค๐™ฅ๐™ฅ๐™ž๐™ฃ๐™œ

Perkara ini memang ramai yang gemar dan menyukainya, malahan memang menjadi perkara utama. Ia adalah habit yang baik cuma sering kali terlebih daripada keperluan. Contohnya keluar dari pagi sehingga malam, perkara lain tertangguh.
.
ia menjadi habit yang baik apabila kita gunakan shopping ini untuk melengkapkan keperluan barangan dapur, pekakas dan keperluan kehidupan.
.
Bagi kemahuan pula, set masa untuk Window shopping. window shopping ini terapi dan juga keperluan supaya kita tahu harga tertentu. tidaklah mudah kena klentong waktu bebelanja masa ” sale” nanti.
.

 1. ๐™Ž๐™ž๐™–๐™ฅ๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™—๐™š๐™ ๐™–๐™ก๐™–๐™ฃ ๐™ข๐™ž๐™ฃ๐™œ๐™œ๐™ช๐™–๐™ฃ.( Meal Preparation)

Tenang tenang di hari minggu kita boleh gunakan untuk menyediakan keperluan makanan untuk mingguan kita, bagi yang bekeluarga kita sudah boleh rancang menu minggu ini dan barang keperluan.
.
Manakala mereka yang membawa bekalan makanan ke pejabat, penyediaan makanan akan menjimatkan masa harian, duit dan juga manfaat kepada mereka yang menjaga diet permakanan. #TipJimat101
.

 1. ๐™๐™š๐™ ๐™ง๐™š๐™–๐™จ๐™ž
  .
  Ambil masa di waktu pagi atau 30 minit di waktu petang untuk berekreasi. Gunakan masa ini untuk menghirup udara segar dan cahaya matahari yang baik untuk kulit. bagi yang sudah bekeluarga. ini masanya kita boleh berekreasi bersama anak anak.
 2. ๐™‰๐™ž๐™ ๐™ข๐™–๐™ฉ๐™ž ๐™๐™–๐™ง๐™ž ๐™˜๐™ช๐™ฉ๐™ž.
  .
  Nikmati hari cuti yang kita ada, bagi mereka yang solo gunakanlah untuk menambah ilmu pengetahuan dan ilmu dengan membaca atau menonton video berfaedah. boleh kiranya melayan rancangan kegemaran atau episode drama kesukaaan tapi jangan terlalu lama masa yang gunakan.
  .
 3. ๐˜ฟ๐™–๐™ฅ๐™–๐™ฉ๐™ ๐™–๐™ฃ ๐™ฉ๐™ž๐™™๐™ช๐™ง ๐™ฎ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™˜๐™ช๐™ ๐™ช๐™ฅ.
  .
  Seharian kita penuh dengan aktiviti dan rancangan eloklah pada malam ini kita tidur awal. manjakan diri dengan membasuh muka, rehat dan urutan ringan serta sedikit affirmation mingguan yang baik.

Semoga Hari esok , minggu seterusnya lebih baik dari sebelumnya.

Aliff Shanusi
๐Ÿญ๐Ÿฌ ๐—›๐—ฎ๐—ฏ๐—ถ๐˜ ๐—ง๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐—ถ๐—ธ ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐— ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚.

Contoh Bilik Yang Kemas – Sparkpost
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *