Mon. Dec 5th, 2022

Bagi seorang individu untuk mengekalkan portfolio pelaburannya sendiri, beliau perlu mengikuti perkembangan maklumat dan sentimen pasaran. Dalam pasaran kewangan hari ini yang canggih, ini bermakna perlu memeluk pelbagai maklumat dari kebanyakan sumber.

crop woman using calculator while counting bills in workspace
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com


Bagi banyak pelabur individu, ini sukar, jika tidak mustahil dan pada masa-masa, sangat mengecewakan kerana mereka cuba untuk “tetap di atas” tumpukan maklumat.

Melabur dalam unit amanah memindahkan sebahagian besar ‘pengetahuan’ yang diperlukan untuk melabur kepada yang terbaik untuk mengendalikannya – pengurus dana profesional. Terdapat beberapa manfaat lain yang melabur dalam unit amanah yang perlu diperhatikan.

1. Kemampuan/ mampu ( affordability)

Unit amanah sangat berpatutan. Pelabur boleh bermula dengan jumlah pelaburan serendah RM100 untuk sesetengah dana, sama ada permulaan ataupon bulanan.

2. Kepelbagaian

Daripada menumpukan portfolio pelaburan satu atau dua pelaburan atau saham, portfolio sekuriti pasaran boleh diadakan. Penyebaran pelaburan yang lebih meluas, yang tidak berubah-ubah (iaitu pemboleh ubah) iaitu pulangan pelaburan akan.

Dari segi mudah, pelaburan ke unit amanah bermakna kepelbagaian risiko: “tidak meletakkan semua telur anda dalam satu bakul.

3. Kecairan

Kebanyakan pelabur memilih pelaburan mereka untuk menjadi cair. Iaitu, mereka boleh dengan mudah membeli dan mental tanpa kesulitan. Unit amanah memberikan faedah ini, dengan mudah dibeli dan dijual.

Pulangan yang sangat baik yang tidak boleh “ditunaikan” (iaitu dijual) tidak semestinya bermakna pelaburan yang baik kerana kecairan yang rendah merupakan faktor risiko tambahan bagi pelabur.

4. Pengurusan Dana Profesional

Orang yang diamanahkan untuk menguruskan unit amanah adalah profesional yang diluluskan. Latihan dan latar belakang mereka memastikan bahawa membuat keputusan berstruktur dan mengikut prinsip pelaburan yang kukuh.

person holding blue ballpoint pen on white notebook
Photo by Lukas on Pexels.com

Dalam proses itu, dana unit amanah menikmati kedalaman pengetahuan dan pengalaman yang boleh dibawa oleh pengurus dana. Dalam jangka masa panjang, kepakaran ini harus menghasilkan pulangan pelaburan purata bagi pelabur unit amanah.

5. Pendedahan Pelaburan

Bagi pelabur individu, kadang-kadang sukar untuk mendapatkan pendedahan kepada kelas aset tertentu. Sebagai contoh, sekiranya pelabur dengan RM 5,000 ingin mendapatkan pendedahan kepada pasaran hartanah Malaysia, pasaran ekuiti global dan pasaran bon Malaysia, adalah mustahil untuk secara serentak memegang portfolio pelaburan langsung di semua pasaran ini.

Dengan pelaburan unit amanah, adalah mungkin untuk menyebarkan wang anda ke semua kelas aset pada masa yang sama, supaya pelabur dapat memperoleh pendedahan pelaburan yang diperlukannya.

6. Kos Pelaburan Borong & Akses kepada Kelas Aset Lain

Apabila membuat pelaburan langsung di Bursa Malaysia, pelabur menghadapi kos dan caj yang lebih tinggi. Dengan unit amanah ekonomi urus niaga adalah lebih baik iaitu yuran dan caj / broker lain dan lain-lain ringgit pelaburan mungkin kurang.

Oleh kerana pengurus dana melabur dalam jumlah yang lebih besar, mereka dapat memperoleh akses kepada hasil borong dan produk yang mustahil bagi pelabur individu untuk memperoleh.

Contohnya, tidak seperti dana unit amanah, kebanyakan pelabur individu tidak boleh mempunyai akses langsung kepada pasaran Keselamatan Kerajaan Malaysia kerana, di sebab-sebab lain, jumlah setiap transaksi boleh berjuta-juta Ringgit.

7. Keselesaan Peraturan

Dengan pengenalan unit amanah di Malaysia, peraturan dari beberapa pengawal selia, terutamanya Suruhanjaya Sekuriti. Seluruh julat pembolehubah yang berkaitan dengan industri unit amanah dikawal oleh pelbagai undang-undang.

Tujuan tunggal peraturan sedemikian adalah untuk melindungi kepentingan orang awam yang melabur. Peraturan menyediakan pelabur dengan tahap keselesaan bahawa mereka melabur dalam mekanisme pelaburan yang selamat.

photo of person holding ceramic mug
Photo by Anna Nekrashevich on Pexels.com


Share
3 thoughts on “7 Kelebihan Melabur Di Dalam Unit Amanah”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *