Mon. Dec 5th, 2022

1. Moratorium adalah pengguhan bayaran yang di berikan dan bukanlah pengecualian bayaran ( waive ) atau perlepasan bayaran ansuran bulanan pinjaman kita.

2. Peminjam masih perlu meneruskan bayaran bulanan seperti biasa selepas tamatnya moratorium.

3. Bayaran mungkin sama seperti sebelum ini cuma ada tambahan tempoh bayaran atau kenaikkan bayaran bulanan ataupon kedua – duanya sekali.

4. Moratorium ini adalah inisitif bersifat sementara dan jangka pendek dalam menghadapi pendamik. Ia mempunyai kos dan kos itu perlu ditanggung oleh kita sebagai peminjam.

5. “Apply with your own risk” jika masih boleh membayar seperti biasa mungkin tidak perlu. Jika mahu lebihan tunai di tangan serta mempunyai strategi mengembangkan tunai amatlah di galakkan.

6. Pilihan lain yang boleh di ambil adalah Penstrukturan pembiayaan ( dept restructuring) dan juga Pembiayaan semula ( refinance).

7. Penstruturan semula pembiayaan yang boleh di lakukan adalah membuat perbincangan untuk mendapatkan kadar pinjaman yang lebih rendah ataupon menambah tempoh pembiayaan. Ini membuatkan bayaran bulanan akan menjadi lebih rendah.

8. Pembiayaan semula ( refinance ) bermakna kita membuat hutang baharu dengan kadar yang lebih rendah dan murah untuk menutup hutang lama. Ini membuatkan bayran bulanan akan lebih kecil, dan mengurangkan pengeluran tunai yang lebih besar.

9. Dengan melaksana dan mengambil peluang Moratorium, Penstructuran mahupon pembiayaan semula, kita mempunyai lebihan tunai di tangan. Ini membolehkan kita mengatur kembali kewangan keluarga, memulakan pelaburan ataupon menyelesaikan hutang.

semoga bermanfaat

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *