Mon. Dec 5th, 2022

Secara asasnya Emas adalah mata wang dan medium pengekalan nilai sejak zaman berzaman. Menjadi satu kelebihan menyimpan emas yang mana kita boleh menukar pemilikan emas kita kepada sesuatu bentuk nilai yang lain, sama ada tunai wang ringgit mahupon barangan.

Sejak Zaman Rasullullah, Seekor kambing bersamaan dengan 1 dinar, dan harga itu masih kekal sehingga kini. Seekor kambing masih bernilai 1 dinar, cuma nilai dinar semakin meningkat jika dibandingkan dengan emas.

Kita boleh menjual emas atau barang kemas untuk mendapatkan semula tunai. Cara lain untuk mendapatkan tunai adalah menggunakan Ar Rahnu, iaitu pajakan berkonsep syariah.

Ar rahnu atau pajakan adalah salah satu konsep dalam muamalat islam. Melalui cara ini kita tidak perlu menjual barangan kemas ataupon pegangan Emas kita, kita hanya perlu pajak pada tempoh tertentu dan tebus semula selepas itu.

Berikut adalah senarai Ar Rahnu di Malyasia beserta cawangan yang boleh kita dapatkan perkhitmatan mereka untuk pajakan emas.

 • Ar-Rahn PKB
 • Ar-Rahnu Pos Malaysia
 • Ar-Rahnu Bank Rakyat
 • Ar-Rahnu Exchange (francias Bank Rakyat)
 • Ar-Rahnu Agrobank
 • Ar-Rahnu Koperasi Tentera
 • Ar-Rahnu YAPEIM
 • Ar-Rahnu Express (Habib Jewel)
 • Ar-Rahnu Bank Islam (Kelantan sahaja)
 • Ar-Rahnu KPMNJ (Johor sahaja)
 • Ar-Rahnu YBU (Perak sahaja)
 • Ar-Rahnu MAIDAM (Terengganu sahaja)

Proses Pajakan.

Setiap Ar Rahnu mempunyai cara dan proses yang berbeza akan tetapi asasnya sama. Perkara yang paling penting adalah berapa cas yang di kenakan dan tempoh maksima pajakan boleh dilanjutkan.

Apa yang kita perlu bawa bersama semasa membuat pajakan adalah , Barang Kemas/ Emas, sijil ketulenan dan resit pembelian. Terdapat Ar Rahnu yang tidak memerlukan resit pembelian pon.

Nilai Pajakan Yang Di tawarkan.

Secara purata Ar Rahnu di Malaysia memberikan pajakan sebanyak 65% – 75% daripada nilai emas( marhum ) semasa, harga pasaran emas pada hari itu dan di tawarkan oleh ar rahnu tersebut. Harga dan peratusan berbeza setiap Ar Rahnu, mengikut perkhitmatan yang di sediakan.

Nilai pajakan dikira berdasarkan berat barang kemas dan ketulenan emas itu setelah di tolak logam lain, batu permata, mutiara dll. Sesetengah Ar Rahnu hanya menerima barang kemas sahaja dan ada pula yang menerima semua jenis barang dan emas seperti syiling, bar dan wafer.

Untuk menentukan berapakah nilai emas , ar-rahnu akan menimbang berat dan menguji ketulenan emas menggunakan alat densimeter. Mesin ini bertujuan memastikan barangan dan ketulenan emas selari dengan dakwaan pemilik / sijil pemilikkan.

Bagi emas yang mempunyai seal atau di dalam plastik sesetengah ar rahnu akan membukanya sebelum di berikan pajakkan. Ada pula tidak, mereka masih menerima sahaja akan tetapi bukan semua jenis di terimanya.

Upah Simpan Ar Rahnu & Tempoh Pajakan.

Upah simpan adalah bayaran yang dikenakan oleh ar rahnu untuk menyimpan emas kita semasa pajakan di buat. Ia selaras dengan kaedah syariah dan patuh muamalat islam. Tiada sebarang cas atau tambahan pada pinjaman pajakan yang di buat.

Maksimum tempoh pajakan adalah 6 bulan, selepas itu kita perlu memperbaharui atau memanjangkan tempoh pajakan. Pihak Ar Rahnu akan memberikan notis sekurang kurangnya 3 kali sebelum lelongan barang akan di lakukan.

Setelah lelongan di buat, hasil itu akan di tolak pinjaman yang diberikan dan upah. Jika ada baki, pihak ar rahnu akan memulangkannya kepada kita, manakala jika kurang kita perlu menambahnya.

Cara Mengira Upah Simpan Ar Rahnu.

Contoh:

Berat Emas : 10 gram.
Harga Semasa : RM 240/g
Upah simpan Setiap Gram untuk 1 bulan: Rm 0.85
Kadar Pajakan : 70% setiap pajakan.

10 gram x RM 240 : RM 2400
RM 2400 / 100 x RM 0.85 = RM 20.4 sebulan
RM 2400 x 70% : RM 1680 pajakan yang di berikan.

Kadar Pinjaman 1 Bulan:
RM 1680 + Rm 20.4 = RM 1700.4

Kadar Pinjaman 6 bulan:
RM 1680 + ( RM 20.4 x 6 bulan ) = RM 1802.4

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB GOLD hari ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *