Mon. Dec 5th, 2022

Emas dan wanita tidak dapat di pisahkan, Logam ini sudah menjadi sahabat setia serta teman rapat para wanita sejak berabad lama lagi. Penemuan ahli Arkeologi, menyatakan dalam sejarah emas sudah di gunapakai sebagai barang kemas dan perhiasan seawal 4000 bc di sekitar daerah timur eropah.

bullion gold gold bars golden
Photo by Pixabay on Pexels.com

Kilauan kuning bersinar menjadi tarikan pada sesiapan sahaja yang melihat dan penambah seri pada si pemakainya. Selain daripada menjadi simbol kekayaan dan status , emas juga menjadi simbul kepada agama, kerajaan mahupon kekuasaan.

gold tutankhamun statue
Photo by Pixabay on Pexels.com

Dalam peradaban Mesir kuno, emas sangat meluas di gunakan. Daerah Nubia yang sangat kaya dengan kandungan emas sekitar tahun 1500 bc membuat mesir menjadi negara yang sangat kaya apabila emas diangkat sebagai alat pertukaraan untuk perdagangan antarabangsa.

Mumia ( mayat ) di semadiakn dengan harta dan syiling emas sebagai bekalan dan kegunaan di alam barzahk untuk di bangkit semula. Jika kita tidak membawa apa apa harta, kita tidak akan di bangkitkan mengikut kepercayaan mesir kuno.

Dalam sejarah tanah Melayu pula , Bunga emas menjadi salah satu hantaran ufti dan pemberian daripada kerajaan kecil kepada kerajaan penanung mereka sebagai tanda hormat dan perlindungan keselamatan serta keamanan kepada negara mereka.

Negeri-negeri Melayu seperti Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis ada kaitan dari segi sejarah dengan negara Siam. Negeri-negeri ini pernah dikatakan menghantar Bunga Emas kepada negeri Siam. Tamadun Melayu Srivijaya dan Majapahit menggunakan emas sebagai mata wang untuk perdagangan maritim.

Pada tahun 1972, Undang-undang mata wang logam Amerika Syarikat menetapkan standard bimetallic emas perak, dimana telah ditetapkan dolar AS setara dengan 24,75 gm emas grain dan 371,25 grain perak (1 grain = 0.0648 grams).

Nilai standard emas dan nilai tukaran terus kepada nilai matawang daripada simpanan emas negara telah dihentikan pada tahun 1971 oleh dasar President Amerika Nixon setelah itu digantikan dengan nilai tukaran berdasarkan ekonomi dan petrodollar.

Kini Logam emas bukan sahaja menjadi barangan perhiasan dan pilihan pelaburan ataupon simpanan malah penggunaannya lebih meluas lagi dalam kompenan industri elektronik serta bidang kecantikan.

Sifat logam emas yang kuat, stabil, kurang aktif secara kimia serta mudah dibentuk menjadikan emas antara konduktor elektron yang baik di dalam peranti elektronik contohnya mikrocip, kad grafik , Processor.

Penggunaan emas dalam kompenan elektronik membuatkan alatan ini lebih tahan lama serta kurang berlakunya pencemaran berbanding penggunaan logam tembaga mahupon perak . Fakta menarik, 10% emas di pasaran adalah dikitar semula daripada industri elektronik.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *