Mon. Dec 5th, 2022

8 Cara Yang Terbukti Mengubah Kehidupan kita Kepada lebih baik.

1. Minum Lebih Banyak Air.

Air merupakan unsur utama dalam tubuh kita iaitu 60% untuk tubuh manusia dewasa. Kekurangan air membuatkan kita letih dan kurang bertenaga dalam kehidupan seharian.

Berapa banyak liter perlu kita minum seharian?

Purata adalah 4 ke 5 liter seharian mengikut keperluan aktiviti.

.

2. Menzahirkan kesyukuran

Mengucapkan terima kasih pada setiap pertolongan atau memohon maaf pada setiap kesilapan adalah salah satu tanda kesyukuran.

Sama juga kita menghormati dan menghargai insan yang tersayang, di mulakan dengan kata kata ataupon hadiah yang kecil termasuk kepada diri sendiri.

.

3. Bangun Seawal pagi.

Kajian mendapati mereka yang bangun paginadalah mereka yang lebih proaktif harinya dan lebih kretif. Disamping murah rezeki dan memanfaatkan waktu optimum di awal pagi.

.

4.Memaafkan

Kadang kadang kita terlampau ego dan lupa merendahkan diri pada tempat yang sepatutnya atau kesilapan orangnlain terhadap kita yang membelenggu diri.

Perkara ini kadang kadang menyekat kita dalam melakukan sesuatu atau menghadkan keupayaan kita sebenar dalam jangka masa panjang. Memaafkan bukan hanya untuk mereka tapi sebenarnya untuk diri kita.

.

5. Teratur dan kemas

Pilih barang perlu, dan pastikannya sentiasa teratur seperti tempat kita bekerja, almari pakaian, peralatan personal di bilik mandi.

Apabila kita fokus pada keperluan, kita akan lebih tenang dan mengurangkan masa menguruskan benda yang tidak perlu. Paling seronok kita punya lebih masa menghargai perkara yang penting.

.

6. Tahu bila perlu ” BERCAKAP” & ” DIAM”.

Bak kata pepatah, kita lebih banyak belajar apa bila kita mendengar dan menghayati daripada kita sedang bercakap.

7. Jurnal.

.

Catat setiap kejayaan dan perkara yang membuatkn anda bahagia setiap hari serta perkara yang akan anda lakukan di masa hadapan..

Bukan sekadar merancang dan boleh fokus kepada benda yang kita buat. Selain itu kita juga memeliti dan memantau impian serta pekembangannya.

.

8. Hindari [-ve] Energy.

Diri anda adalah bersih, elakkan bercampur dan begaul dengan mereka yang mempunya perangai atau sikap negetif. Kerana lambat laun anda juga akan terpengaruh jua.

Oleh: AliffShanusi

Like|Kongsi|Share| jika ia bermanfaat.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *