Mon. Dec 5th, 2022

5 perkara yang Pelanggan perlu tahu kenapa masih memerlukan tunaiwalaupon mempunyai #medicalcard Full cover. Ramai yang bertanya tentang hal ini, kadang kala boleh menjadi sebab masam muka antara perunding takaful dan pelangan.

1. Deposit hospital.

2. Perkhitmatan yang tidak dilindungi.

3. Vitamin / makanan tambahan ( supplements).

4. Pre & post treatment.

5. Cukai

1. Deposit Hospital.

Kebiasaaannya pihak hospital akan meminta deposit untuk kemasukkan (warded). Tujuanya adalah sekadar cagaran sahaja. Duit deposit akan dipulangkan semula selepas keluar ward nanti.

2 & 3. Perkhitmatan Yang Tidak Dilindungi oleh Syarikat Medical Card Kita.

Antara perkhitmatan yang tidak dilindungi merangkumi perkhitmatan tambahan bukan berkaitan dengan medical ( laporan/pendaftran) ,suppliment dan juga pengecualian di dalam sijil coontoh ujian Covid sebelum ini.

Adapon sesetengah pelangan ingin mendapatkan “upgrade bilik” daripada perlindungan yang di sediakan ataupon makanan tambahan untuk penjaga.

Selain itu jumlah bill perubatan melebihi jumlah had perlindungan yang di tawarkan.

4. Rawatan Sebelum & Selepas (Pre & Post)

Kebiasaannya Rawatan pre&post perlu dibayar terlebih dahulu dan di tuntut kemudian. Setiap syarikat mempunyai keperluan yang berbeza beza termasuklah jumlah hari dan jenis rawatan dalam tempoh itu.

5. Cukai

Cukai jualan ataupon sebelum ini GST perlu ditanggung oleh pennguna. Hal ini berbeza beza mengikut update terkini daripada pihak syarikat, hospital dan kerajaan.

Apa yang boleh kita lakukan adalah bersedia dengan perkara langka yang mungkin akan berlaku. Sedikit simpanan kadang kadang begitu bermakna dalam hal hal kecemasan. Semoga bermanfaat.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *