Thu. Feb 2nd, 2023

NFT, Non Fungible Token ialah unit data yang tidak boleh ditukar yang disimpan pada rantaian blok (Block Chain), satu bentuk lejar digital (digital Ledger) .

NFT juga boleh dikaitkan dengan fail digital yang boleh dihasilkan semula seperti foto, gif, video, audio mahupon gabungan kesemuanya.

Fungible vs Non-Fungible

NFT ialah sejenis koleksi digital. Ia bermula memasuki pasaran sekitar tahun 2015, akan tetapi baru sahaja popular baru baru ini .

Untuk memahami NFT, adalah penting untuk mengetahui terlebih dahulu perbezaan antara perkara fungible dan non-fungible.

Fungible: Anda boleh mengira dan menukarnya dengan mudah. Sebagai contoh, anda boleh berdagang dua helai RM5 untuk satu helai RM10 dan berakhir dengan jumlah wang yang sama.

Non-fungible : Sangat unik dan tidak boleh ditukar ganti. Sesiapa sahaja boleh memuat turun dan membingkai gambar Mona Lisa, tetapi hanya terdapat satu lukisan asli.

Sifat unik NFT—dan keterbatasan yang ada padanya —adalah sebahagian daripada perkara yang menjadikannya begitu popular (dan mahal).

Kenapa Menjadi Tarikan?

Pembeli menyukai NFT kerana sebahagiannya adalah pilihan pelaburan. Pada masa hadapan, jika harga sesuatu barang naik, pembeli boleh menjualnya dan mendapat keuntungan.

Sudah tentu, seperti mana-mana pelaburan, NFT hanya bernilai apa yang seseorang sanggup bayar dan tiada siapa yang boleh menjamin nilai masa depan.

Pencipta menyukai NFT kerana ia memberi mereka pasaran langsung untuk menjual karya mereka (daripada perlu melalui orang tengah).

Selain itu, mereka mendapat kawalan yang lebih besar (hampir menyeluruh) ke atas karya mereka dan malah boleh mendapat royalti setiap kali seseorang membeli atau menjual NFT mereka.

Bagaimana Mahu Membeli?

Membeli NFT adalah sama seperti kita membeli sesuatu secara atas talian, cumanya tidaklah kita akan menerima barang fizikal seperti yang kita terima selalu setelah membelinya.

Melainkan beberapa Projek NFT yang menyediakan sesuatu secara fizikal.

Langkah 1:

Daftar Wallet yang sesuai dengan platform jual beli Contoh MetaMask dan Masukkan Mata wang Cypto pilihan.

Langkah 2:

Layari NFT Market Place ( Pentas,Rarible, Mintable, OpenSea, NBA Top Shot)

Langkah 3:

Bid atau beli item yang di sukai ( bersesuaian dengan bagaimana ia ditawarkan)

Langkah 4:

Bayar item menggunakan mata wang cryto yang ada di dalam wallet, Item akan tersimpan di dalam ruang Lejer yang di sediakan.

Perkara yang akhirnya kita bayar termasuklah harga item dan juga yuran pengurusan.


Yuran ini di panggil kebiasaan Gas Fee ( duit Minyak) atau menampung tenaga yang diperlukan untuk memproses transaksi blockchain.

Perkara Menarik

Ramai pakar percaya bahawa pada masa hadapan kami boleh menggunakan NFT untuk hampir semua perkara, daripada tiket acara hingga pasport. Ini kerana sangat mudah untuk mengesahkan pemilikan pada rantaian blok dan sangat sukar untuk memalsukan atau menukar pemilik (tanpa kebenaran mereka).

Rumusan

NFT ialah kod yang disenaraikan pada blockchain yang menyatakan pemilikan kita terhadap item digital yang unik.

NFT yang paling biasa ialah karya seni, album, kad dagangan dan aksesori avatar.

Orang ramai membelinya bukan sahaja untuk bermegah tentang sesuatu yang menarik atau unik tetapi juga dengan harapan NFT akan meningkatkan nilai dan memberi pulangan kepada pemiliknya.

Sesiapa sahaja boleh memuat naik dan menjual NFT, tetapi itu tidak bermakna terdapat pembeli di luar sana.

Selain itu, NFT hanya bernilai sebanyak yang seseorang sanggup bayar. Pada masa hadapan, pakar berpendapat NFT boleh mempunyai banyak kegunaan praktikal dalam kehidupan seharian kita.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *