Mon. Dec 5th, 2022

Pernah kene reject?
Itu biasa.

Pernah kena halau dengan pak guard?
Itu biasa.

Sebagai seorang perunding takaful, perkara di atas memang biasa , atau sudah lali dalam perniagaan bantahan( rejection) ini.

Tapi bagi cikAliff, pengalaman berbisa adalah bila taklimat di batalkan dan kami di basuh oleh pengarah jabatan tempat di mana taklimat itu sepatutnya berjalan.

Apa cikAliff Buat?

Senyum sahajalah mendengar “taklimat” pengarah itu. Beliau menyatakan perkara ini buang masa, itu ini, tidak memberi manfaat kepada jabatan dan sekolah malah tiada dana pon akan kami dapat.

Jabatan itu bukanlah jauh cuma salah sebuah daerah di pedalaman negeri sabah, jaraknya dari bandar kota Kinabalu adalah 2 jam lebih perjalanan menurusi banjaran di situ sebelum sampai.

Setelah selesai “taklimat” pengarah tadi, cikAliff menyerahkan surah jemputan mereka kepada kami untuk memberikan taklimat berkaitan kewangan dan takaful perubatan.

CikAliff pon bertanya 1 soalan kepada beliau, jika semalam ada seorang guru mendapat tahu perlukan rawatan segera pembedahan untuk kanser, dan memerlukan Rm 30k segera,

Berapa Jabatan boleh bantu?
Berapa tuan pengarah boleh beri?

Saya tinggalkan persoalan dan surat jemputan kepada beliau, dengan muka yang terpinga pinga dan CikAliff Senyum serta berlalu pergi.

Apa pengajaran yang boleh kita ambil dari cerita ini?

Boleh anda semua kongsikan di bawah???

*kenagan bergambar dengan tuan pengarah. Comel kan???

IMG_1517189596409.jpg

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *