Thu. Feb 2nd, 2023

PILIHAN. Dalam menwujukan tabung Kecemasan untuk pembiayaan sakit, kemalangan atau pembiayaan perubatan kita mempunyai pilihan. sama ada menurusi simpanan sendiri atau mencarum di syarikat takaful.

Image By Google.

pertama, simpan RM 100 dalam mana mana instumen simpanan dan remark sebagai tabung Perubatan dan sakit. jadi apa bila sakit ataupon perlukan rawatan tidak kisahlah disebabkan jangkitan, sakit atau kemalangan anda boleh gunakan wang ini untuk perubatan dan pembiayaan kos kos itu nanti.
.
.
cara Ke dua pula, anda boleh carum di takaful bagi yang beragama islam dan yang bukan islam anda punya pilihan sama ada insuren atau takaful. pilihlah mana yang sesuai dengan anda. begitu juga yang islam, ada lebih 12 syarikat pengendali takaful di Malaysia yang boleh anda buat pilihan.
.
Pilih sama ada kad perubatan sahaja atau mana mana sijil yang menawarkan kad perubatan. sama juga, rm 100 – 200 sebulan perlu di carum untuk mendapatkan manfaat perlindungan dan pembiayaan kos kos perubatan jika anda di takdirkan terpaksa di wardedkan sama ada di pakar atau di hospital kerajaan.
.
.
ke dua dua pilihan ini memerlukan komitmen, sama ada anda menyimpan sendiri atau menyertai takaful, yang mana manfaatnya bila kita perlukan kewangan untuk membiayaai kos perubatan, kita tidak perlu lagi meminta atau pening kepala meminjam daripada orang lain.
.
.
Cumanya di takaful, setiap pembiayaan ditaggung oleh semua ahli tabung tabarruk yang membantu ahli yang kesusahan. sambil menyimpan kita menderma dan membantu juga. tetapi takaful tidak sama dengan menyimpan sendiri,
.
.
Jika RM 200 di simpan di tabungan biasa jumlahnya RM 240 sahaja, jika di pakai untuk pembiayaan maka habislah ia.
jika di takaful pula, rm 200 yang di carum, RM 100 ribu yang kita boleh gunakan setahun walaupon kita baru mencarum RM2400. itu bezanya.
.
.
Benar, takaful itu perlindungan bukan simpanan, akan tetapi kebanyakkan produk takaful mempunyai nilai tunai pada jangka masa yang panjang. boleh rujuk kepada perunding tuan puan untuk mengetahui lebih lanjut.
.
.
Takaful juga menyediakan “takaful Saver” ini bertujuan menambah simpanan. walaupon tidak sehebat unit trust atau simpanan lain. Takaful saver juga memberikan pulangan menarik, boleh rujuk jadual perlaburan syarikat masing masing.
.
.
jadi pilihlah yang mana lebih berkesan dan memberikan impak maksima kepada caruman dan pembentukan dana perunbatan kita. sama ada menurusi takaful atau simpanan sendiri.
.
.
Aliff Shanusi
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *