Skip to content

Langkah-langkah Menghadapi Cermin Kereta Pecah Akibat Kerja Baik Pulih Jalan”.

When you purchase through referral links on our site, we earn a commission. Read our Advertiser Disclosure

Pernah Terjadi?

Cermin kereta anda pecah akibat kerja-kerja baik pulih jalan?
Jangan risau. Ikuti langkah-langkah berikut untuk menguruskan situasi ini dengan tenang:

Berhenti di Tempat Selamat

Hentikan kenderaan anda di tempat yang selamat. Kemudian, berjumpalah dengan kontraktor yang bertanggungjawab. Dapatkan maklumat seperti nombor telefon, nama, pendaftaran syarikat, serta nombor projek jika ada. Setiap projek biasanya dilindungi oleh insurans/takaful am. Pihak berkuasa tempatan menetapkan bahawa mana-mana syarikat yang memenangi tender untuk kerja-kerja jalan mesti mempunyai insurans sebagai perlindungan jika berlaku kemalangan.

Buat Laporan Polis dalam Tempoh 24 Jam

Buat laporan polis secepat mungkin, sebaiknya dalam tempoh 24 jam. Laporan tersebut harus mengandungi maklumat pemotong rumput (jika ada nombor IC lebih baik), nama syarikat dan alamat, tarikh dan masa kejadian, serta lokasi kejadian. Sertakan juga bukti bergambar dan video jika ada.

Hubungi Pihak Takaful/Insurans

Hubungi pihak takaful atau insurans anda untuk mengetahui bengkel yang boleh memperbaiki kerosakan tersebut. Tuntut ganti rugi daripada insurans atau takaful kontraktor yang bertanggungjawab.

Jika Kontraktor Enggan Bertanggungjawab

Sekiranya kontraktor enggan bertanggungjawab atau melambatkan proses kerjasama, anda mungkin terpaksa menggunakan perlindungan takaful atau insurans sendiri jika ia meliputi kerosakan cermin.

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda dapat menguruskan kejadian cermin kereta pecah dengan lebih teratur dan mengurangkan tekanan.

Aliff Shanusi

Share this post on social